Subscribe For Free Updates!

We'll not spam mate! We promise.

Friday, June 26, 2015

ඇදෙන ගතිය ඇති ඇදුම



     වත්මන්හි ජන ජීවිතයට වේගයෙන් සමීප වූ රෝග දෙකක් ඇත්නම් ඒ ඇදුම හා පීනස යි. එය රෝග 2කට වඩා එකම රෝගයේ අවස්ථා දෙකක් සේ දැක්විය හැක. ඇදුමෙහි ප්‍රධාන ලක්ෂණය හුස්ම ගැනීමට ඇති අමාරුවයි. ගැමි ව්‍යවහාරයේ මෙය ඊල, මුහ, හැට්ටුව, ශ්වාසය, ඉළප්පුව, ළය පීනස යන නම් වලින් ද හදුන්වයි.

ඇදුමට බලපාන හේතු,

1. සහජ ව හෙවත් පරම්පරාව
2. ශීතල දේශගුණය
3. දූවිලි, මල් රේණු හා සතුන්ගේ ලෝම ආශ්වාස මාර්ගයෙන් ශරීර ගත වීම
4. ආහාර වර්ග අසාත්ම්‍ය වීම
5. ඖෂධ වර්ග අසාත්ම්‍ය වීම
6. ඇතැම් වැරදි විහරණ

- ඇදුමට පිළියම්,

  • කොල්ලු, වියළි ඉගුරු, කටුවැල් බටු, පාවට්ටා කළං 3 බැගින් පත 8-1 ට සිදුවා පෙරා මී පැණි දමා උදේ සවස බොන්න.
  • පාවට්ටා, කහ, කොත්තමල්ලි, රසකිද, සිරතේක්කු, තිප්පලි, වියළි ඉගුරු, කර්කටක ශෘංගි, කලං 1 මදටිය 10 බැගින් පත 8-1 ට සිදුවා පෙරා ගම්මිරිස් කුඩු දමා උදේ සවස දෙවරට බොන්න.
  • ඉගුරු, කලාදුරු, තිප්පිලි, සිවිය, දෙවදාර, සුවද කොට්ටම්, බැබිල මුල්, කර්කටක ශෘංගී, පාවට්ටා, සිරිතේක්කු යන මේවා කලද බැගිනි. සියඹලා කොල කලං 12 යි. වතුර පත 16-2 ට සිදුවා පෙරා මී පැණි දමා පැය 4න් 4 ට සතියක්ම බොන්න.
  • පාවට්ටා දළු, මුල්, මල්, පොතු, කලං 3න බැගින් ගෙන වතුර පත 8-1 ට සිද සීනි, මීපැණි දමා උදේ සවස දෙවරට බොන්න.
  • පාවට්ටා දළු පවනේ වියළා කුඩු කර බෝතලයක අසුරා වරකට තේ හැදි 1 ක් උතුරන වතුරට දමා කෝපි වගේ සකසා සීනි දමා දිනකට තුන් වරක් බොන්න.
  • සිරිතේක්කු, සුවද කොට්ටම්, තිප්පලි, ඇසල මුල්, අරළු, වැල් මී කලං 6 යි. විශ්ණු ක්‍රාන්තිය කලං 12 යි. කසාය කර සූකිරි දමා බොන්න.
  • උණ ගොබ කැබැලි කොට වතුර පත 8-1 ට දමා කසාය සිද පෙරා තිප්පලි කුඩු දමා බොන්න.
  • වියළි ඉගුරු, සුදුලූණු, තිප්පලි, තිප්පලි මුල්, කලං 3 න බැගින් ගෙන පත 8-1 ට සිද පෙරා බොන්න.
  • පාවට්ටා මුල්, සිරිතේක්කු, කර්කටක ශෘංගී, වියැළි ඉගුරු, තිප්පලි සම පමණ ගෙන චූර්ණ කර තේ හැන්දක් උතුරන වතුරට දමා කෝපි වගේ සකසා සීනි දමා බොන්න.
  • අමු ඉගුරු, සුදුලූණු සම ව ගෙන කොටා, වණ්ඩුවේ තම්බා, යුෂ පත බාගයක් මිරිකා ගෙන ඊට ඇඹුල් දොඩම් ඉස්ම පත භාගයක් දමා පැණි රස වන තරමට සීනි මීපැණි දමා විරින් වර මේස හැන්දක් බැගින් බොන්න.
  • බුද්ධරාජ කල්කය, මීපැණි, ඉගුරු, අඹුල් දොඩම් ඉස්මෙන් බොන්න.


- ඇදුම උත්සන්න වූ විට,


  • පිරිසිදු අබ තෙල් තේ හැන්දක් ගෙන, සීනි තේ හැන්දක් දමා අනා ලේහ කරන්න.
  • නවහන්දි කිරි බින්දු 2-3 පීරිසියකට ගෙන එයට විනාකිරි බින්දු 5 ක් පමණ එක් කොට සීනි ටිකක් දමා ලේහ කරන්න.

- සුදුසු අරිෂ්ට හා ආසව,

  • පිප්පල්‍යාද්‍යාසවය
  • දාක්ෂාරිෂ්ටය
  • කනකාසවය


Wednesday, June 24, 2015

සතුරෙකු මෙන් හිංසා කරන අර්ශස්



     අද සමාජයේ බහුලව පැතිරී ඇති ලෙඩක් වන්නේ අර්ශස් ය. මේ රෝගය මාරක වන්නේ උපද්‍රව බහුල වුණොත් පමණි. ගැම් වහරේ අර්ශස්, දුර්නාම, ගුද කීල, අරිසස් ගාය, මූලග්ගාය යන නම් වලින්ද මෙය හදුන්වයි. මේ රෝගය සිවුපා සතුනට නැත. මිනිස් ගුද මාර්ගය ගුරුත්වාකර්ශණයට නිතරම හසු වන බැවින් එය මිනිසාට උරුම වී ඇත. ලේ යන අර්ශස් රක්තාර්ශස් නම් වේ. ලේ නොයන අර්ශස් ශුෂ්කාර්ශස් නම් වේ. 

අර්ශස් රෝගය හට ගන්නා හේතු :-

  1. ව්‍යායාමයේ නොයැදීම
  2. දහවල් නිදා ගැනීම
  3. වාත වේග, මුත්‍ර වේග හා මලවේග දරා සිටීම
  4. මත්පැන් බීම
  5. සැප යහන් ඇසුරු කිරීම
  6. තෙල් බහුල ආහාර වැඩිපුර ගැනීම
  7. මල බද්ධය
  8. අක්මාවේ ආබාධ
  9. ගර්භාෂයේ අර්බුද
  10. ගර්භණීභාවය
  11. මුත්‍රගල්
  12. සෙංගමාලය
මෙය බෙහෙත් බලයෙන් පමණක් සුවකිරීමට බැරි රෝගයකි. ආහාර හා විහරණ අකුරටම පිළිපැදීමෙන් පමණයි. 

- ලේ යන අර්ශස් වලට,
  • බිං කරල් හැබ කලං 6 යි, කලාදුරු අල කලං 6 යි, වතුර පත 8-1 ට සිදුවා පෙරා සීනි දමා බොන්න.
  • කොහිල අල, ගොටුකොල, රතුලූනු, සූදුරු කසාය බොන්න.
  • කෙළිද ඇට කසායට ඉගුරු පිටි දමා බොන්න.
  • රතුලූනු කලං 6 යි, අරළු, බුළු, නෙල්ලි, එනසාල් හා ඉගුරු පියළි කලං 6 යි, කසාය කොට සීනි මී පැණි දමා බොන්න.
  • වැල් මදට, මානෙල් අල, ඉඹුල් ලාටු, ලොත් පොතු, කළු තල, සුදු හදුන් මේවා චූර්ණ කොට එළු කිරි සමග බොන්න.
- ලේ නොයන අර්ශස් වලට,


  • මගුල් කරද මුලේ පොතු, සාරණ මුල්, රත්නිටුල් මුල්, අරළු, තිප්පිලි, වියළි ඉගුරු කලං 3 බැගින් වතුර පත 8-1 ට සිදුවා සහිද ලුණු දමා උදේ සවස බොන්න.
  • තිරැස්සවාලු මුලේ පොතු, අරළු, නෙල්ලි, මුද්දරප්පලම් කලං 3 බැගින් පත 8-1 ට සිදුවා පෙරා උදේ සවස බොන්න.

 - අර්ශස් ගෙඩි වල ගෑමට,


  • වියැළි කහ කුඩු කර දළුක් කිරි වලින් අඹරා ගාන්න.
  • රතුලූනු, පෙණෙළ කොළ කෝමාරිකා අඹරා ගාන්න.
  • සර්ව විශාදි තෙල් හ ගිතෙල් සම පමණ ගාන්න

- අර්ශස් ගෙඩි තැවීමට,

  • බේත් අනෝදා කොළ කොටා පොට්ටනි බැද වණ්ඩුවේ තම්බා තවන්න.
  • අලුත් ගොම පොට්ටනියකින් තවන්න.
  • අරළු කොළ, ගම්මාළු කොළ, තැම්බූ වතුරින් තවන්න.

- දුම් ඇල්ලීමට බේත්,


  • තිප්පිලි, අමුක්කරා, නික කොළ, එළබටු ගෙඩි මේවා සම ව ගෙන, තළා වියළා තබා, ගිතෙල් ඉස, පොල්කටු අගුරට දමා දුම් ඇල්ලීම සුදුසුය.
  • තනිකර කපුරු හෝ දුම්මල දුම ද ඇල්ලීම සුදුසු ය.
  • එළබටු ගෙඩි මදක් තළා, වියළා තබාගෙන එය පොල්කටු අගුර මත දමා ඉන් නැගෙන දුම් අර්ශස් ගෙඩිවලට අල්ලන්න.

කෙදි බහුල ආහාර අර්ශස් රෝගියාට ඉතා හොදය. කොහිල, හබරල, ඉදුණු බෙලි, කිඩාරම් අල, මඩු පිට්ටු ඌරු මස්, සාරණ, කංකුන්, රතුලූණු, කොස්, බණ්ඩක්කා, වැටකොලු වැනි ආහාර විශේෂ යි.

හරක් මස්, බල කරවල, පාන්, කෝපි අර්ශස් රෝගියා අගුණයි. 

Sunday, June 21, 2015

මාරක වූ කෑම අරුචිය



     ආහාර ගැනීමට කැමැත්තක් නැති වීම කෑම අරුචිය නම් වේ. ශාරීරික, මානසික හා පාරිසරික වශයෙන් අරුචිය තුන් ආකාර වේ. නිසි පිළියම් නොලද හොත් අවසානයේ දී මරණය පවා සිදු වීමට ඉඩ ඇති අතර කලට වේලාවට කෑම බීම නොගැනීම, හිතන පතන දේ නොලැබීම, පෙම් හබ, රැකියාවේ ගැටලු, ශෝකජනක සිතිවිලි ද ආහාර ගන්නා පරිසරය අප්‍රිය ජනක වීමද මේ සදහා බලපානු ලබයි.

කෑම අරුචිය සදහා පිළියම් ,

  • අමු ඉගුරු, සවිද ලුණු හෝ සීනි හෝ සමග කෑම.
  • දෙහි ඉස්මට නැතහොත් ඇඹුල් දොඩම් ඉස්මට සීනි හා ලුණු ස්වල්පයක් දමා බීම.
  • මිංචි කොළ, ගම්මිරිස්, දියලුණු, කරාබු නැටි දෙහි ඇඹුලින් අඹරා වරකට තිබ්බටු ගෙඩියක් විතර දිනකට තුන්වරක් කෑමට පෙර ගැනීම.
  • අමුඉගුරු, සවිද ලුණු සමව ගෙන දෙහි ඇඹුලින් අඹරා වරකට තිබ්බටු ගෙඩියක් විතර දිනකට තුන්වරක් කෑමට පැය භාගයකට පෙර ගැනීම.
  • ගම්මිරිස්, කොත්තමල්ලි, එනසාල් චූර්ණ කොට සීනි ගිතෙල් සමග මිශ්‍ර කර ටිකින් ටික කෑම.
  • කුරුදු පොතු, කලාදුරු අල, එනසාල්, කොත්තමල්ලි සමව ගෙන චූර්ණ කොට වරකට තේ හැදි 1/2 ක් පමණ උණු වතුරින් ගැනීම.
  • අමුඉගුරු ඉස්ම තේ හැදි 2, මී පැණි තේ හැදි 1 මිශ්‍ර කර කෑමට පළමු බීම.
  • දෙළුම් ඉස්ම, සූදුරු සීනි මීපැණි හා තලතෙල් මිශ්‍ර කොට කටේ තියාගෙන සිටීම.
  • දෙළුම් ඉස්ම, නස්නාරං ඉස්ම, මුද්දරප්පළම්, සීනි, මීපැණි සම ව ගෙන අඹරා වරකට තේ හැදි 1 බැගින් බීමට දීම.
  • දෙළුම් යුෂ, සවිද ලුණු මීපැණි මිශ්‍ර කර ටික ටික බීම.
  • ලුණු, අබ, ගම්මිරිස්, දිවුල් මද, වියළි ඉගුරු මී පැණියෙන් අඹරා තිබ්බටු පමණ ගුලි කර කටේ තියාගෙන සිටීම.
  • දෙළුම් ඉස්ම, නස්නාරං ඉස්ම, මුද්දරප්පළම්, සීනි, මීපැණි සම ව ගෙන ඊට ඉගුරු, ගම්මිරිස්, තිප්පිලි, සූදුරු චූර්ණය දමා බීම.
  • සියඹලා බොර, සූදුරු, ඉගුරු, ගම්මිරිස්, තිප්පිලි, සවිද ලුණු සම ව ගෙන චූර්ණ කර මීපැණියෙන් අනා ලේහ කිරීම.
  • කරාබු නැටි, කපුරු, එනසාල්, කුරුදු පොතු, ඉරිවේරිය, සුදු හදුන්, සූදුරු සම ව ගෙන චූර්ණ කර මීපැණියෙන් අනා සීනි සමග කෑම.
  • සිවිය මුල්, වියළි ඉගුරු, එනසාල්, සූදුරු, තිප්පිලි, කලං 2 මදටිය 8 බැගින් පත 8-1 ට සිදුවා පෙරා උදේ සවස දෙවරට බීම.

[ මූලාශ්‍රය - ආයුර්වේදයේ ජීවන දර්ශනය - වෛද්‍ය අමරසිරි පොන්නම්පෙරුම ] 

Saturday, June 20, 2015

ණය වී හෝ ගිතෙල් බොන්න






     ණය වීම නරක වැඩකි. එහෙත් ගිතෙල් මිල දී ගැනීමට ණය වීම නරක වැඩක් නොවේ. එයට හේතුව ගිතෙල් අතිශ්‍රෙෂ්ඨ ආහාරයක් වීමයි. අතිශ්‍රෙෂ්ඨ ඖෂධයක් වීමයි. ගිතෙල් ශීතල යි. මිහිරියි. වා පිත් සමනය කරයි. බඩගිනි වඩවයි. ඇසට හිතයි. සිරුර ලස්සන කරයි. කට හඩ මිහිරි කරයි. විස නසයි.

විවිධ රෝගාබාධ සදහා ගිතෙල් යොදන අවස්ථා ,


නුවණ වැඩීමට හා සිහිකල්පනාව වැඩීමට :-

ගොටුකොළ ඉස්ම මේස හැදි    02
ගිතෙල් මේස හැදි    01
මී පැණි මේස හැදි    1/2
  
එක් කර උදයේ හිස් බඩ බොන්න.


සිරුර ලස්සන වීමට :-

ගිතෙල් මේස හැදි    01
මී පැණි මේස හැදි    1/2

සමග උදයේ හිස් බඩ බොන්න.


කට හඩ මිහිරි වීමට :-

ගිතෙල් මේස හැන්දකට වැල් මී, ගම්මිරිස් හා සීනී මිශ්‍ර කොට කන්න.


අපස්මාරයට :-

කතුරුමුරුංගා කොළ යුෂ ගිතෙල් සමග මුසු කර දිනකට දෙවරක් බොන්න.


උන්මාදයට :-

මුං ඇට පිටි, තිරිගු ගිතෙලින් කලතා දිනකට දෙවරක් බොන්න.


මත් පැන් විෂට :-

ගිතෙල් මේස හැදි    01
සීනි මේස හැදි    01
මුං ඇට තැම්බූ වතුරට මුසු කර උදේ සවස බොන්න.


සර්ප විෂට :-

හදවත රැක්මට වහා ම ගිතෙල් මේස හැන්දක් පොවන්න.


තුවාල සනීප වීමට :-

ගිතෙල් ආලේප කරන්න.


පිළිස්සීමට :-

ගිතෙල් සමග නිවිති කොළ ඉස්ම ගාන්න.



[ මූලාශ්‍රය - ආයුර්වේදයේ ජීවන දර්ශනය - වෛද්‍ය අමරසිරි පොන්නම්පෙරුම ]